Afvalscheiding binnen Joepie (en ver daarbuiten)

Het scheiden van afval is iets wat we onze kinderen van jongs af aan al meegeven in hun opvoeding. Anno 2015 zit er echter een diepere betekenis achter afvalscheiding, we leven namelijk tegenwoordig in een circulaire economie. Dit betekent simpelweg dat materialen op een dusdanige manier worden gescheiden dat deze weer grondstoffen kunnen vormen voor nieuwe producten. Dit heeft als voordeel dat er minder restafval overblijft wat op zijn beurt weer resulteert in minder uitstoot van broeikasgassen. Ook worden er op deze manier minder broeikasgassen uitgestoten dan wanneer de grondstoffen nieuw uit de aarde gehaald dienen te worden. Dit is dus een dikke win-win situatie voor het milieu. Zo zijn er nog wel meer positieve kanten te noemen aan de circulaire economie maar deze vallen buiten de scope van dit artikel.

Tegenwoordig kunnen we alles scheiden qua afval. Als het afval al niet bij ons thuis word opgehaald dan kunnen we het wel inleveren op een van de vele inzamelpunten in onze wijk. Momenteel bestaan er al bakken voor glas, plastic, papier, blik, GFT, PET, textiel, schoenen en meer. Maar denk ook aan batterijen, lampen, chemisch afval en verschillende andere grote bakken die je weer terug kunt vinden bij de milieustraat van je eigen gemeente. Als deze stoffen worden opgehaald dan gaan ze bij een van de vele afvalverwerkingsinstallaties in Nederland nog eens goed onder de loep om te zien of wat er in zou moeten zitten, er ook daadwerkelijk in zit. Want, de grondstof is natuurlijk alleen maar wat waard op het moment dat deze zo puur mogelijk is. Dat betekent geen plastic bij papier en geen PET bij de GFT. Alles wat er overblijft na deze selectieprocedure zijn hoogwaardige grondstoffen en een steeds kleiner wordend percentage restafval. De grondstoffen worden in verschillende fabrieken, zoals bijvoorbeeld een plastic fabriek, gebruikt om nieuwe producten mee te maken. Op deze manier hoeven zij minder nieuwe grondstoffen in te kopen die vers uit de grond gehaald zijn, wat ook weer resulteert in minder uitstoot van broeikasgassen. Het restafval wat overblijft en in geen enkele andere afvalbak geplaatst kan worden zal worden verbrand om er op zijn beurt weer energie van te maken.

Om het scheiden dus zAfval-scheiden---Afval-loont-14940o makkelijk mogelijk te maken voor ons zijn er verschillende afvalbakken ter beschikking gesteld waar wij onze troep in kunnen gooien. Aan de andere kant denken de fabrikanten van producten ook steeds vaker mee met de consumenten. Zo worden er steeds meer producten gemaakt die je makkelijk uit elkaar kunt halen om ze op een makkelijke manier te scheiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plasticverpakking van eten waar een losse kartonnen laag overheen zit waar alle informatie over het product op staat. Maar ook bijvoorbeeld een envelop waar je het beschermende bubbeltjes plastic uit kunt halen en glazenpotten met metalen deksels die makkelijk uit de sorteerlijn gehaald kunnen worden met een grote magneet. De scheidingshulp komt dus van 2 kanten.

OnlaDSC04355ngs heb ik nog gesproken met de mensen die bij Joepie het afval komen ophalen, afvalverwerkingsbedrijf Van Den Noort. Samen met hen hebben wij sinds een jaar meer mogelijkheden gecreëerd om afval binnen Joepie verder te scheiden. Momenteel is dit plastic, papier/karton en restafval. En als het aan ons samen ligt komen daar binnenkort nog een paar nieuwe stromen bij. Binnen een half jaar zal er dan ook een proefplaatsing plaatsvinden om te kijken of het haalbaar is om binnen Joepie meer vormen van afval te gaan scheiden. Want, als wij niet genoeg afval kunnen scheiden dan is het slechter voor het milieu om een grote vrachtwagen te laten rijden voor een kleine zak afval dan dat de mensen van Van Den Noort voor ons het afval sorteren.

De kans is dus groot dat u ergens het komende half jaar een paar nieuwe afvalbakken gaat tegen komen in de zaal bij Joepie. Op deze manier kunt u het juiste voorbeeld geven aan onze kinderen en helpen in het scheidingsproces voor uiteindelijk een beter milieu voor onze kleintjes.