BHV

Afgelopen weken was het weer zover. De herhalingen van de BHV zijn weer ingepland binnen Joepie. Dit betekent weer een hele dag 112 bellen, verbandjes leggen en brandjes blussen. Eigenlijk is het veel meer dan dit maar voor we daar  op ingaan misschien eerst maar even een kleine introductie.

BHV betekent bedrijfshulpverlening en is de hulp die wordt verleend bij incidenten in een bedrijf, die de veiligheid en de gezondheid van uw werknemers en andere aanwezigen bedreigen. Werknemers die deze deskundige bijstand binnen een bedrijf of instelling verlenen, worden bedrijfshulpverleners (BHV’ers) genoemd.

Bij Joepie en Vrouwenhof betekent dit dat alle leidinggevende beschikken over een BHV diploma en om de kennis fris te houden ben je als bedrijf verplicht om ieder jaar een herhalingscursus BHV en Brandbestrijding te doen.

Welke aspecten vallen dan allemaal onder de BHV? Zoals eerder beschreven dekt de BHV dus alles wat te maken heeft met de veiligheid van de werknemers en andere aanwezigen. Hieronder een greep uit de activiteiten waarmee je in aanraking kan komen:

  • Het bellen van 112, (wat is er allemaal belangrijk om te weten als je 112 gaat bellen? )
  • Verschillende types verband leggen op verschillende plekken op het lichaam,
  • Reanimeren en mond op mond beademing
  • Hoe je verschillende ernstige aandoeningen kunt herkennen en hoe je er mee om moet gaan.
  • Het ontruimen van het een pand
  • Het blussen van een klein brandje

Tijdens de BHV training wordt er echter wel altijd benadrukt dat je geen professional bent in het redden van levens en dat je voor een deskundig medisch oordeel altijd moet doorverwijzen naar een arts. Voor het echte brandweerwerk geld het zelfde. Zorg dat alle klanten en personeel veilig zijn en laat het dan over aan de Brandweer. Met andere woorden, je verleent hulp waar je kan, maar je eigen veiligheid staat altijd bovenaan.

Je hoort op zo’n training over de meest heftige situaties, maar gelukkig valt dit in de praktijk bij Joepie wel mee. Wat we bij Joepie veel zien zijn bulten als gevolg van stoten, bloedneuzen en zo af en toe een schaafwond. In het behandelen van deze kleine ongelukken zijn wij dan ook inmiddels erg ervaren en kunnen hier goed naar handelen.  Dus mocht er in de toekomst een situatie zijn bij onze speeltuinen zijn waar een BHV’er aan te pas moet komen; onze kennis is weer up to date en wij staan dan ook graag voor u klaar!

Bestand 26-05-16 10 00 07

Tijdens deze opdracht hebben we een ontruimingsoefening “droog” geoefend en daarna in de praktijk gebracht.