Doppen

Al meer dan een jaar staat er bij ons op de bar (verstopt voor de klanten) een bak met doppen.

Doppen? Ja doppen. Wat voor doppen? Allerlei doppen, van drankpakken, van het spoelmiddel van de vaatwasser, van de slagroomspuitbussen, van de appelsap flesjes etc. Maar “waarom verzamelen wij die” werd er op een zonnige woensdagochtend gevraagd door Liesbeth die daar netjes een dop van een lege slagroombus in gooide. Nou, zei Marion “die zamelen wij in voor blindegeleide honden.” Aarzelend keek Liesbeth naar Marion, “worden die dan gebruikt voor het trainen van deze honden?” Toen bleef het stil “ik heb eigenlijk geen idee”  zei Marion, ik zal het eens uitzoeken.

IMG_20160228_102045

Iedere week neemt Marion de doppen mee en geeft deze aan een kennis. Deze doppen gaan dan naar een inzamelingspunt in Breda maar ze zouden net zo goed naar een van de andere honderden inzamelingspunten in Nederland kunnen gaan. Als er voldoende doppen verzameld zijn bij het inzamelingspunt, en dan hebben we het over 10 volle vuilniszakken of meer, dan wordt de locatie ingepland in een inzamelingsroute zodat deze zo efficiënt mogelijk gereden kan worden. Als de doppen worden opgehaald, worden ze afgegeven bij een aangesloten afvalverwerker. Omdat het om 1 soort plastic gaat kunnen de doppen makkelijk verwerkt worden. De doppen worden vermalen tot een grove korrel wat dan weer de grondstof vormt voor een volgend product. En grondstoffen zijn geld waard, dit is dan ook het punt waarop de afvalverwerker zijn “grondstof” verkoopt en een gedeelte van de opbrengst doneert wordt aan het Koninklijk Nederlands Geleidehond Fonds (KNGF). Op deze manier steunt Joepie dus de opleiding van geleidehonden in Nederland.

Vind je het ook een goed doel en heb je wel interesse om te helpen met sparen? Gooi dan de doppen van je drankverpakkingen niet meer weg maar lever ze in bij uw dichtstbijzijnde inleverpunt of neem ze mee naar Joepie dan regelen wij het. Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar de website van de KNGF.

beeldkngfnl

Hieronder kun je de richtlijn vinden voor de doppen die worden ingezameld.

Alleen harde plastic doppen en deksels mogen worden ingezameld. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan de volgende producten.

– Mineraal- of spuitwater
– Frisdrankflessen
– Melk- of yoghurtpakken
– Fruitsappakken
– Sportdrank
– Wasmiddelen (zowel de doppen van de flessen als het doseerdopje)
– Zepen en shampooflessen
– Deo-en spuitbussen
– Slagroombussen
– Pindakaas- en chocoladepastapotten