Joepie 15 jaar!

Kinderspeelpaleis Joepie bestaat 15 jaar!

Het speelparadijs Joepie in Breda bestaat 15 jaar! De initiatiefnemers keken eind jaren 90 de kunst af in Belgie waar dit soort grote binnenspeeltuinen al wat eerder waren ingeburgerd. De gemeente Breda was erg enthousiast en stelde grond ter beschikking om te kunnen kopen op een terrein waar sport -en recreatiegerelateerde bedrijven een plek zouden krijgen. Er werd een nieuw pand neergezet waarin meteen rekening werd gehouden met de eisen die aan een kinderspeelpaleis worden gesteld. Zo heeft Joepie bijvoorbeeld vloerverwarming daar waar de ouders zitten (want de kinderen spelen zich wel lekker warm) en komt er lekker veel daglicht binnen. Redelijk uniek voor een speelparadijs!

Een gesprekje met Liesbeth Boersma, één van de trotse eigenaren, die meteen losbrandde…

De start

“We hebben het pand destijds zo ontworpen dat mijn man en ik het met z’n tweetjes zouden kunnen gaan doen. Maar, dat bleek niet het geval, vanaf de eerste dag dat we open gegaan zijn in november 1999 is Joepie gaan lopen en dat doet het tot op de dag van vandaag nog steeds. Op drukke dagen werken we met 10 man en lopen we de benen onder ons lijf vandaan. Joepie biedt plaats aan ongeveer 260 kinderen en volwassenen en is 6 dagen per week open.”

Meegaan met de tijd

“We hebben in de loop van de jaren gezien dat de wensen van de klanten veranderen, als bedrijf moet je hier wel op inspelen en meegaan met de veranderende markt. Zo zijn we ons veel meer gaan richten op de individuele klant en de wensen die deze klant heeft. Voor elk feestje, voor elke allergie, voor elke vraag hebben we wel een oplossing. Geen één klant is hetzelfde en wij merken dat we met deze benadering onze klanten tevreden kunnen stellen en dat ze met plezier naar Joepie komen en ook weer tergkomen. Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we ons heel goed kunnen inleven in de wensen van de klant en dat we meegegroeid zijn met onze klanten.”

Filosofie

“Vanaf het begin af aan is onze filosofie geweest dat de kinderen met een rood hoofd het pand moeten verlaten, dus bij Joepie is het spelen met lijf en leden. Geen computerspelletjes, geen automaten waar ze geanimeerd worden en die ook vaak extra geld kosten. Nee bij Joepie moeten ze klimmen en klauteren tot ze moegespeeld zijn.  We hadden daarom ook geen televisie binnen Joepie maar door de vraag van veel ouders om ergens een klein rustmomentje te kunnen inbouwen, hebben we toch een klein televisiehoekje gemaakt waar ze even rustig een ijsje kunnen eten en even kunnen bijkomen. Daarnaast veel zorg voor hygiëne en het schoonhouden van het pand en de speeltoestellen. Dit hebben we vanaf het begin af aan gedaan en we kunnen nu nog steeds stellen dat het pand in een hele goede staat is en dat de speeltoestellen goed bijgehouden worden.”

Breda en Roosendaal

“Ongeveer 8 jaar geleden hebben we in Roosendaal de kans gekregen om de buitenspeeltuin van de Gemeente Roosendaal over te nemen. We hebben deze kans met beide handen aangegrepen en hebben nu winter en zomer prachtige locaties voor kinderen om te komen spelen.”

Motivatie

“Wat we als ondernemers zo leuk vinden aan dit vak is het feit dat we altijd werken in een vrolijke omgeving, kinderen zijn blij dat ze mogen komen spelen en voor de ouders is het een gezellig dagje uit. Om een bijdrage te mogen leveren aan het genot van kinderen en hun begeleiders is natuurlijk een feest. We werken ook met veel jonge mensen, die vaak nog aan het begin van hun carrière staan, vaak zijn wij het eerste echte baantje en dan heb je als werkgever ook nog de taak om ze daar in te begeleiden. Te leren hoe het in een bedrijf aan toe gaat en om ze de mogelijkheid te geven